Две бурета вино се изпиха за св.Трифон

“Да пием още по-пивко перущинско вино, с което се славим в страната и извън нея”, пожела кметът на града Ради Минчев и поздрави лозари и винари с празника.Веселбата започна още от 10.30 часа на мегдана,където местният винпром бе стоварил две бъчви с вино за радост на гражданите.
И тази година бяха раздадени призовете за най-добър майстор на домашния гроздов еликсир.
В категорията червено вино Цар на виното за 2013 г. стана Костадин Тонков, който получи подарък съд от неръждавейка за депозит на вино и ножици. На второ и трето място се класираха две дами – Живка Дамянова и миналогодишната носителка на голямата награда Кръстина Дачева. “Правя букет от рубин и каберне.
Тайната на хубавото винце е много любов, голям мерак и хубаво грозде”, обясни Дачева. Най-добрите майстори на бяло вино пък са Стоян Стоянов и Костадин Домбов.

Обекти

Училище „Св.св. Кирил и Методий”

През 1850г. е построено училище „Св.св. Кирил и Методий” , тъй като остават материали от църквата  „Св. Архангел Михаил”. Все още не е изсъхнала мазилката, когато в него като учител постъпва Христо Г. Данов и в продължение на 3 години развива активна просветна дейност. Въвел светско образование, радетел и за образование на момичетата, именно неговите…

Музей

Историческият музей е създаден през 1955г., за да съхрани част от богатото историческо минало на това древно селище. В неговата експозиция е разкрита историята на землището около Перущица, тъй като районът е богат извор на археологически находки. В околностите на Перущица има следи от живот от най–ранни времена, тук траките са се кланяли на боговете…